Lazarus

type: Reconstruction, Mixed-use, Apartment building, Office
location: Basel, Switzerland
year: 2020
status: international competition
collaborators: Dmytro Makahon
size: 3 985 sq.m
authors: Yevhen Borysenko, Andriy Fedorishyn, Serhii Ferlei, Viktor Fomin, Anton Oliynyk, Oleksii Pakhomov, Nataliia Shulga, Yuliia Tymonina, Olha Valkova, Pakhomova Mariia, Ivanna Novak, Iryna Makarenko.

Sense of place

 

Building reconstruction will have a positive effect on the living environment. Due to the use of common areas inside the building and common space on the terrace, new opportunities for various activities will appear. Facade reconstruction will promote the street attractiveness. Elbow awnings (canopy) and wooden structures of the facade change completely the house perception, and glazed entrance passage creates a new visual connection between the street and the interior.

Architectural expressiveness

 

The project provides for a maximum use of existing structures and utilities to transform the building into a living space, as well as reducing the scope of construction work and completion time. The internal structure allows creating an up-to-date offer with

compact apartments adapted to redevelopment, common areas, terraces, premises for rent and rational use of existing building structures.

Appropriate conditions provided for people with disabilities. Access to the top floor apartments provided through the northern facade gallery. The gallery is mostly open; part of it has a closed circuit hosting vertical utility systems and a service area for residents. Access to the mezzanine floor apartments provided through an open terrace, on the west facade there is a common terrace (outdoor area). The ground floor hosts a cluster apartment with four rooms and access to the courtyard. In addition, the ground floor hosts a common room with a shared kitchen and access to the courtyard, which the residents can use for their own needs or rent. The offices are located partly on the ground floor and partly on the first level of the ground floor, part of which is further separated and heated, lighting comes through the windows on the ground floor. The first level of the ground floor

also hosts a workshop and a room for hobbies; the headlights for this room have been replaced and enlarged. The unheated circuit on the first level of the ground floor provides a parking area for cars and bicycles, technical rooms maintained at the regular place. There are 30 spacious closets on the second level of the ground floor. 

 

Apartments 

 

All apartments in the house have the river and street views, equipped with a through ventilation (on both sides of the building), as well as protective structures (awnings) to protect from sun. Starting from the first level of the ground floor, all apartments have summer quarters (loggias, terraces). Cluster apartments on the ground floor are connected to the common room and courtyard, and during warm season, it is possible to transform, open windows and connect the common room with the courtyard (co–living).

Cost effectiveness

 

Project cost effectiveness (or sustainability) is achieved through the following principles:

– maximum preservation of the existing framework, reuse of concrete facade panels;
– preservation of utility systems;
– compact, adaptive, flexible apartments that meet the residents’ needs;
– repeatability of components (modules of bathrooms and kitchens, cabinets, doors, windows)
– prefabricated cladding structures; the structure can be easily and quickly mounted
– income from renting premises

Environmental friendliness and reliability

 

The project aims to implement the principles of sustainable development through the use of a minimum amount of energy and materials.

Heat insulation and the use of sun protection technologies contribute to passive energy saving and do not require constant maintenance. The shell, core and utilities of the building – separated from the basement, thus removing the thermal (cold) bridges in the existing structures. Project utilizes:

– ventilation: through ventilation, passive ventilation, window frames with a recuperation system to ensure a constant fresh air flow;
– northern gallery reduces the amount of heating
– heating centralized, pre- installed equipment;
– photovoltaic systems – partially compensate for the house’s need for heat and electricity;
– location of the toilet above the toilet simplifies the sewer system;
– protection of the southern facade from sun – gallery, awnings;
– canopy of greenery over the courtyard;
– use of rainwater for irrigation;
– thermal insulation of the house in accordance with the requirements (Requirements of current energy standards in Basel-Stadt canton).